Брисел, 18 март 2023.

Известување од лице место - Шведска овозможи студиска посета на новинари во Брисел

Новинарите имаат клучна улога во обезбедувањето на балансирано покривање на процесот на преговори за членство во ЕУ. За да ги подобрат своите вештини и знаења за процесот на пристапување во ЕУ, група од 15 новинари од Северна Македонија учествуваа во програмата за студиска посета на Брисел од 15-ти до 18-ти март, поддржана од Шведска.

За време на посетата, новинарите имаа можност да присуствуваат на објаснувачките скрининг сесии за Поглавје 21 - Трансевропски мрежи, Поглавје 14 - Транспортна политика и Поглавје 27 - Животна средина, и да се сретнат со високи претставници на ЕУ за да разговараат за важноста на транспарентноста и одговорното медиумско известување во процесот на пристапување во ЕУ.

Посетата имаше за цел да им обезбеди на новинарите практично искуство за известување од објаснувачките скрининг сесии и разбирање за спецификите на процесот на пристапување во ЕУ. Тие беа во можност од прва рака да ги слушнат дискусиите меѓу експертите од Северна Македонија и од ЕУ за време на сесиите, давајќи им директни информации кои би можеле да ги користат во нивното известување. Дополнително, новинарите имаа можност да се сретнат со високи претставници на ЕУ и претставници на дипломатскиот кор, вклучително и г-ѓа Микаела Матуела, директор за Западен Балкан во Одделението за Албанија и Северна Македонија во Генералниот директорат за соседство и проширување, г. Јасна Јелишиќ, шеф на Работната група за Западен Балкан во Европската служба за надворешни работи, г-дин Симон Морду и г-ѓа Маја Коцијанчич, советници за надворешна политика во кабинетот на претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел. Новинарите се сретнаа и со Н.Е. Амбасадорот Исток Јарц, од постојаното претставништво на Република Словенија во Европската Унија, и Н.Е. Амбасадорката Ирена Андраши, од постојаното претставништво на Република Хрватска во Европската Унија. Овие средби им овозможија на новинарите да воспостават врски со високи претставници на ЕУ и да ја разбeрат важноста на транспарентноста во процесот на интеграција и можните предизвици во процесот на пристапување на Северна Македонија во ЕУ.

Програмата за студиска посета им даде можност на новинарите да го подобрат своето знаење и разбирање за процесот на пристапување во ЕУ и да разговараат за важни теми од јавен интерес поврзани со процесот на пристапување со претставници на високо ниво на ЕУ. Со подобрување на нивните вештини и знаења за известување, новинарите можат да играат витална улога во обезбедувањето транспарентност и одговорно известување во процесот на преговори за членство во ЕУ.